Strony

środa, 22 lutego 2017

Tacos z wołowiną

Tacos to jedno z najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej. Składa się z tortilli wykonanej z mąki kukurydzianej, faszerowane wołowiną, kurczakiem lub w wersji wegetariańskiej z rybą lub po prostu z samymi warzywami. W taco nie może tez zabraknąć warzywnej salsy z chili, świeżej kolendry oraz soku z limonki. Tacos możemy podawać z słynnym meksykańskim sosem guacamole, który zrobiony jest na bazie awokado - uwielbiam!




Składniki:
muszle do tacos 6 szt,
wołowina mielona 250 g,
cebula pół szt,
koncentrat 2 łyżki,
majeranek pół łyżeczki,
czosnek 1 ząbek,
chili pół szt,
sól i pieprz do smaku,
olej do smażenia,

salsa:
pomidory 2 szt,
cebula pół szt,
czosnek 1 ząbek,
kolendra posiekana 2 łyżeczki,
sól i pieprz do smaku,
sok z limonki do smaku,

Sposób przygotowania:
Najpierw przygotowujemy warzywną salsę, aby podczas smażenia mięsa smaki salsy się przegryzły. Więc pierwsze kroimy pomidory w kostkę, dodajemy  wyciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną cebulkę i kolendrę. Dodajemy sok z limonki i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, Odstawiamy.
Następnie przygotowujemy mięso. Cebulkę drobno siekamy i podsmażamy na oleju, dodajemy mielone mięso, posiekane chili bez pestek, majeranek oraz sól i pieprz. Mięso podlewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości. W razie potrzeb dolewamy wodę. Na koniec dodajemy koncentrat, wyciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy.
Piekarnik ustawiamy na 170 stopni. Wkładamy muszle do tacos do piekarnika i podgrzewamy, aby były ciepłe. Następnie nakładamy do połowy muszli mięso, następnie warzywną salsę i podajemy najlepiej z sosem guacamole. Smacznego 😊

2 komentarze: