Strony

czwartek, 16 lutego 2017

Surówka z kiszonej kapusty

Uwielbiam tą surówkę! Oprócz tego, że jest pyszna to również jest bardzo zdrowa. Taki dodatek do dania głównego uzupełni nasz posiłek w witaminę C, B12 oraz E. Dlaczego warto jeść kiszoną kapustę? Otóż kiszona kapusta wzmacnia mięśnie i układ odpornościowy, poprawia wygląd skóry i paznokci, pomaga w budowie tkanki kostnej, obniża poziom cholesterolu, chroni przed wolnymi rodnikami oraz działa odmładzająco. Zalet jest wiele, także zabieramy się za przygotowanie surówki :) Jedną z moich ulubionych wersji jest połączenie kiszonej kapusty z marchwią, jabłkiem i cebulką. Do tego oliwa, przyprawy i gotowe! Możemy zajadać 😊



Składniki:
kiszona kapusta 400g
cebula 1 szt,
marchew 1 szt,
jabłko 1 szt,
oliwa z oliwek 6 łyżek,
sok z cytryny do smaku,
sól i pieprz do smaku,
cukier do smaku,

Sposób przygotowania:
Kiszoną kapustę odciskamy z nadmiaru wody, lecz nie za mocno aby kapusta nie była za sucha, ponieważ surówka w tedy nie będzie soczysta. Następnie odciśniętą kapustę siekamy na desce. Jabłko i marchew obieramy, następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulkę obieramy i drobno kroimy, następnie dodajemy do pozostałych warzyw. Do surówki dodajemy oliwę z oliwek i przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Podajemy do dania głównego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz