Strony

niedziela, 26 lutego 2017

Orientalna ciecierzyca z pieczarkami i kuskusem

Lubicie aromatyczne potrawy? Ja bardzo :-) Zapach przypraw jest niesamowity...Kmin, kolendra i garam masala to jedne z moich ulubionych przypraw. Nadają potrawie naprawdę rewelacyjnego aromatu. Dzisiaj te aromatyczne przyprawy połączyłam z ciecierzycą i pieczarkami, które podałam z kuskusem. Łatwe i szybkie do przygotowania danie, tylko trzeba pamiętać, aby dzień wcześniej namoczyć ciecierzyce. Smacznego :-)




Składniki:
ciecierzyca 2 szklanki,
cebula 1 szt,
czosnek 2 ząbki,
pieczarki 200 g,
chili pół papryczki,
pomidory krojone z puszki,
garam masala 1 łyżeczka,
kolendra mielona 1 łyżka,
kmin mielony 1 łyżeczka,
kminek pół łyżeczki,
liść laurowy 2 szt,
kurkuma 1 łyżeczka,
papryka słodka mielona 1 łyżeczka,
sól do smaku,
pieprz czarny pół łyżeczki,
koncentrat pomidorowy 2 łyżki,
olej do smażenia,
kuskus 1 szklanka.
świeża kolendra 1 łyżka,

Sposób przygotowania:
Ciecierzyce zalewamy wodą i moczymy przez noc. Następnego dnia wymieniamy wodę z ciecierzycy i gotujemy ją do miękkości. Następnie odcedzamy
Cebule drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy liście laurowe i wszystkie przyprawy, smażymy przez chwilkę, aby przyprawy uwolniły swój aromat. Pieczarki myjemy, kroimy w półplasterki i dodajemy do cebuli wraz z ugotowaną ciecierzycą i posiekanym chili. Dodajemy pół szklanki wody, pomidory z puszki i dusimy pod przykryciem, do momentu aż pieczarki będą uduszone. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i wyciśnięty przez praskę czosnek. W miarę potrzeb podlewamy wodą i gotowe.
Kuskus przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Podajemy z gotowym sosem. Danie posypujemy świeżo posiekaną kolendrą

Nasiona roślin strączkowych na talerzu

4 komentarze: