Strony

niedziela, 15 stycznia 2017

Panierowane pieczarki

Chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku. Doskonale smakują zarówno na zimno jak i na gorąco. Cenie pieczarki nie tylko za ich niesamowite walory smakowe, ale również za ich wartość odżywczą. Otóż zawierają one witaminy z grupy B, witaminę D oraz cenne minerały. Uwielbiam wszelkiego rodzaju grzyby oraz kocham je zbierać💜💜💜 Szukanie grzybków w lesie sprawia mi ogromną radość, lecz gdy za oknem mamy zimę to niestety żadnego grzybka w lesie nie znajdę i pocieszam się równie smacznymi pieczarkami 😊





Składniki:
pieczarki 300 g,
jajko 1 szt,
zioła prowansalskie 1/4 łyżeczki,
papryka słodka 1 łyżeczka,
pieprz do smaku,
sol do smaku,
mąka pszenna 1,5 łyżki,
bułka tarta do obtaczania,
olej do smażenia,

Sposób przygotowania:
Pieczarki myjemy (nie obieramy), Usuwamy korzonki, należy je przekręcić. Jajko łączymy z przyprawami, mąką pszenną i bełtamy widelcem, aby nie było grudek z mąki. Pieczarki obtaczamy w jajku a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej. Pieczarki dajemy na patelnie kapeluszem do góry. Smażymy z każdej ze stron na złoty kolor. Usmażone pieczarki odkładamy na papierowy ręcznik, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Podajemy z ulubionym sosem, u mnie czosnkowy. Smacznego😊


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz