Strony

niedziela, 22 stycznia 2017

Pączki z budyniem, polewą czekoladową i orzechami

Już za miesiąc zawita do Nas tłusty czwartek 😃 Myślę, że każdy uwielbia świętować ten dzień...bynajmniej ja na pewno 😊 Jestem okropnym łasuchem i słodkości zjadam w każdej ilości. W tłusty czwartek możemy przygotować faworki, oponki lub pączki z przeróżnymi nadzieniami. Takie smakołyki poprawiają mi humor nawet w najgorszy dzień😊 Niestety są bardzo kaloryczne.... ale raz na jakiś czas możemy sobie pozwolić na chwile zapomnienia 😊💗 Dzisiaj znajdziecie u mnie przepis na pączki z budyniem w polewie czekoladowej, posypane orzechami pekan 😋 Zrobiłam je wczoraj, a zniknęły już wszystkie 😃




Składniki:
ciasto:
mąka pszenna 4 szklanki + mąka do podsypywania,
jajka 4 szt,
masło 100 g,
cukier 4 łyżki,
skorka z pomarańczy 1 łyżeczka,
mleko 250 ml,
drożdże świeże 50 g +3 łyżki ciepłego mleka + 1 łyżka cukru + 2 łyżki mąki,
spirytus 20 ml,
sol szczypta,
nadzienie:
budyń waniliowy słodzony 1 opakowanie,
mleko 500 ml,
polewa:
czekolada mleczna 1 tabliczka,
mleko 7 łyżek,
dodatkowo:
dowolne orzechy do posypania,
tłuszcz do smażenia,

Sposób przygotowania:
Drożdże kruszymy, dodajemy ciepłe mleko, mąkę i cukier. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Mleko podgrzewamy, masło rozpuszczamy. Mąkę przesiewamy, dodajemy wyrośnięty rozczyn i miksujemy ciasto dodając stopniowo pozostałe składniki. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło i startą skórkę z pomarańczy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ok 1h. 
W tym czasie sporządzamy nadzienie. Budyń należy ugotować według przepisu na opakowaniu. Następnie przykrywamy folią i odstawiamy do ostygnięcia
Gdy ciasto będzie już wyrośnięte to wykładamy je na oprószony mąką blat i krotko wyrabiamy. Pamiętajmy, że do podsypywania pączków używamy jak najmniej mąki, ponieważ w tedy pączki będą bardziej delikatne. Następnie odrywamy kawałki ciasta, rozpłaszczamy w dłoniach i na środek nakładamy łyżeczkę budyniu. Zlepiamy bardzo dokładnie, aby pączek się nie otworzył podczas smażenia. Odstawiamy na oproszony mąką blat lub stolnice i przykrywamy ściereczką do podwojenia objętości
Olej rozgrzewamy, powinien osiągnąć 170 stopni, temperaturę możemy zmierzyć za pomocą termometra cukierniczego. Pączki wrzucamy na olej, przykrywamy pokrywką, gdy będą złociste przewracamy je na drugą stronę i smażymy je bez przykrycia. Usmażone pączki odstawiamy na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu
Czekoladę łączymy z mlekiem i podgrzewamy na małej mocy palnika cały czas mieszając. Gdy utworzy się nam  polewa to polewamy ostygnięte pączki. Orzechy drobno siekamy i posypujemy wierzch pączków. Smacznego 😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz