Strony

środa, 4 stycznia 2017

Domowa granola

Chrupiąca, pachnąca i przede wszystkim zdrowa. Granola przygotowana w domu jest o wiele lepsza i zdrowsza niż ta, którą możemy kupić w sklepie. Śniadanie z dodatkiem granoli doda nam mnóstwo energii na cały poranek💪💪 Można ją zajadać z jogurtem naturalnym lub mlekiem. W moim przepisie użyłam malej ilości miodu, ponieważ często jem granole ze słodkim mlekiem sojowym i bananem, więc wszystkim łasuchom doradzam dodać nieco więcej miodu. Smacznego😉







Składniki:
płatki owsiane 2 szklanki,
żurawina suszona pół szklanki,
orzechy włoskie pół szklanki,
słonecznik pół szklanki,
ostropest 2 łyżki,
miód 5 łyżek,

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki suche wsypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Dodajemy miód i wszystko dokładnie mieszamy. Wkładamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 170 stopniach do momentu aż granola będzie złocista i chrupiąca. W moim piekarniku to 20 min. Podczas pieczenia granole należy co jakiś czas pomieszać, aby równomiernie się upiekła. Upieczoną granole odstawiamy do ostygnięcia. Następnie przekładamy do słoika i możemy przechowywać przez kilka tygodni. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz