Strony

piątek, 27 stycznia 2017

Chleb pszenno - kukurydziany z płatkami owsianymi na drożdżach

Miłością do pieczenia chleba zaraziła mnie moja siostra. Jestem jej za to bardzo wdzięczna, ponieważ domowy chleb jest o wiele lepszy i zdrowszy niż ten ze sklepu....Dzisiaj upiekłam chleb pszenno - kukurydziany na drożdżach. Bardzo smaczny i łatwy w wykonaniu chlebek, który zawsze się udaje. Chlebek pięknie wyrasta i ma chrupiącą skórkę. Najlepiej smakuje świeży....jest pachnący i mięciutki.



Składniki:
mąka pszenna 5 szklanek,
mąka kukurydziana 1 szklanka,
drożdże świeże 5 dag + mąka pszenna 2 łyżki, cukier 1/4 łyżeczki, woda ciepła 4 łyżki,
płatki owsiane 1 szklanka,
sól 1 łyżka,
woda ciepła 2,5 szklanki,
dodatkowo:
olej 3 łyżki,
otręby 2 łyżki,

Sposób przygotowania:
Drożdże kruszymy, dodajemy mąkę, cukier i wodę. Następnie mieszamy aż drożdże się rozpuszczą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. 
Do miski przesiewamy mąkę pszenną. Dodajemy mąkę kukurydzianą, płatki owsiane, sol i wyrośnięty rozczyn. Następnie dodajemy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy i przekładamy do wysmarowanej olejem i posypanej otrębami blaszki. Piekarnik rozgrzewamy. Blaszkę wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 1 h w 170 stopniach. Upieczony chleb obkrawamy i wyciągamy z blaszki. Chłodzimy na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz