Wegańskie, bezglutenowe i zdrowe banoffee pie. To ciasto możecie jeść bez wyrzutów sumienia:) jest przepyszne! Doskonale zaspokaja potrzebę na coś słodkiego, a nie zawiera ani grama cukru❤️
Składniki tortownica o średnicy 24cm:
Spód:
daktyle namoczone 0,5 szklanki,
mieszanka orzechów włoskich, nerkowców, migdałów 1,5 szklanki,
kakao 1-2 łyżki,
masa kajmakowa:
daktyle namoczone w wrzątku przez 10 minut 2 szklanki,
masło orzechowe 1 kopiata łyżka,
banany 4 szt,
woda po namoczeniu daktyli ok. 1 szklanka,
Krem śmietankowy:
mleko kokosowe schłodzone przez całą noc w lodówce 2 puszki,
śmietanex opcjonalnie jeśli chcemy uzyskać sztywny krem,
sok z 1 cytryny,
kakao do posypania deseru,
Sposób przygotowania:
Spód:
Formę do ciasta wyłóż folią spożywczą. Orzechy zmiksuj na drobno. Daktyle zalej wrzątkiem na 10-15 min. Następnie daktyle zmiksuj z odrobiną wody na gładko, dodaj orzechy i wymieszaj. Masę wyłóż na spód blaszki, ugnieć i wstaw do lodówki do schłodzenia.
masa kajmakowa:
Namoczone daktyle zmiksować z masłem orzechowym oraz ok. szklanką wody po namoczeniu, tak aby powstała kremowa masa.
Banany pokrój w grube plastry i ułóż na spodzie ciasta. Następnie równomiernie rozsmaruj masę kajmakową, tak aby banany były przykryte.
Krem śmietankowy:
Stałą część mleka kokosowego ubić na puszysty krem, powoli dodawać soku z cytryny. Na koniec można dodać śmietanex i krótko zmiksować do połączenia. Śmietankę wyłożyć na wierzch deseru i posypać kakao. Deser schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny i gotowe! Dajcie znać w komentarzu czy Wam posmakowało :)
Przepis z wegańskiego bloga: https://ervegan.com