Strony

piątek, 30 października 2020

Wuzetka

 Na blogu nie może zabraknąć ukochanego ciasta mojej bratanicy, a mianowicie Wuzetka. Biszkopty czekoladowe, posmarowane dżemem z czarnej porzeczki, przełożone grubą warstwą bitej śmietany, a to wszystko zwieńczone polewą czekoladową.  





Składniki blaszka 23/33:

biszkopt :

jajka 8 szt,

cukier 200 g,

kakao 30 g,

mąka pszenna 195g,

Krem:

śmietanka 36% 1 litr,

cukier puder 7 łyżek,

żelatyna 4 łyżeczki,

polewa:

czekolada mleczna 100 g,

czekolada gorzka 100 g,

śmietanka 36 %  100 ml,

Rozetki z bitej śmietanki:

mleko 200 ml,

Śnieżka w proszku 1 szt,

Do  nasączenia:

kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki,

cukier 1 łyżeczka,

woda 3/4 szklanki,

Dodatkowo:

Dżem z czarnej porzeczki 1 mały słoik,

Sposób przygotowania:

Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodać cukier a następnie dodać po jednym żółtku. Suche składniki przesiać w oddzielnym naczyniu. Dodać do biszkopta i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 30 min w temp 170st.C. do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia, a następnie przekroić wzdłuż na pół.

Kawę rozpuścić w 3/4 szklanki wody i posłodzić cukrem. 

Pierwszy blat biszkoptu, nasączyć połową naparu. Następnie posmarować dżemem.

Żelatynę zalać zimną  wodą do pokrycia i odstawić na 10 min. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Następnie rozpuścić na parze żelatynę, odstawić do ostygnięcia i dodać do kremu, miksując na małych obrotach. Krem wyłożyć na ciasto i przykryć drugim biszkoptem, który również nasączyć. 

Śmietankę podgrzać (nie gotować) połączyć z połamaną w kostkę czekoladą i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Polewę odstawić do ostygnięcia. Następnie wylać na ciasto.

Mleko zmiksować ze śnieżką na sztywną pianę. Za pomocą szprycy ozdobić wierzch ciasta. 

wtorek, 13 października 2020

Ciasto amerykańskie

 Stary przepis z maminego zeszytu. Cynamonowe ciacho, pełne jabłek z dodatkiem orzechów włoskich. Mięciutkie i super wyrastające jesienne ciacho.

Doskonale smakuje zarówno posypane cukrem pudrem jak i oblane polewą czekoladową. 






Składniki blaszka 23/33:

jajka 5 szt,

cukier 1,5 szklanki,

mąka pszenna 5 szklanek,

soda 2 łyżeczki,

cynamon 2 kopiate łyżki,

olej 1,5 szklanki,

orzechy włoskie posiekane 1 garść,

jabłka 2 kg,

polewa:

czekolada mleczna 100 g,

mleko 4-5 łyżek,


Sposób przygotowania:

Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Jajka ubić z cukrem, dodać olej, sodę, cynamon oraz przesianą mąkę pszenną i wymieszać. Dodać jabłka oraz orzechy i wymieszać z ciastem. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 170 st. C przez ok. 1 godzinę. Upieczone odstawić do ostygnięcia. 

Czekoladę łamiemy do rondelka, dodać mleko i postawić na palnik o małej mocy. Mieszać do rozpuszczenia. Gotową polewą dekorować wierzch ciasta.



czwartek, 8 października 2020

Pleśniak ze śliwkami

 Dostałam super przepis od super sąsiadki na pysznego Pleśniaka tym razem w wersji ze śliwkami. Jest meggga pyszny. Łapcie przepis kochani 😊



piątek, 2 października 2020

Czereśniowe z cytrynową pianką

 Super ciacho z książki Siostry Anastazji. W książce podane były wiśnie z kompotu, których niestety nie miałam, więc zastąpiłam je czereśniami. Ciasto bardzo ładnie się prezentuje, więc na pewno się sprawdzi na różnego rodzaju imprezach okolicznościowych. Zapraszam kochani.


czwartek, 1 października 2020

Sernik gotowany z żelką dyniowo- pomarańczową

 W sezonie dyniowym, wykorzystuje to cudowne warzywo na wszelkie sposoby. Czasem upichcę coś na wytrawnie, a czasem coś na słodko. Dzisiaj zrobiłam sernik gotowany na herbatnikach z żelką dyniowo- pomarańczową. Chętnych zapraszam na przepis. Mojemu synkowi bardzo smakował.