Strony
▼
piątek, 22 lutego 2019
Szarlotka Bakaliowa Siostry Anastazji
Witajcie, dzisiaj mam dla Was przepis z książki Siostry Anastazji. Byłam bardzo ciekawa smaku tej szarlotki, ponieważ do ciasta oprócz surowych żółtek dodaje się również żółtka ugotowane. Smaczne ciacho, polecam wypróbować 😊
środa, 20 lutego 2019
Rurki z bitą śmietaną
Długo się za nie zabierałam, bo foremki miałam kupione już rok temu... ale w końcu są :-) Pyszne, kremowe rurki z cukrem pudrem. Pracochłonne, ale myślę że następnym razem pójdzie mi o wiele szybciej.
piątek, 8 lutego 2019
Ciasto Jamajka
To ciasto jest doskonałe! Kakaowe biszkopty, posmarowane kwaskowatym dżemem, kremem śmietankowym z bananami i galaretką.
Ciasto jest nie za słodkie i lekko orzeźwiające, a poza tym bardzo ładnie się prezentuje. Polecam z całego serca 😊
Ciasto jest nie za słodkie i lekko orzeźwiające, a poza tym bardzo ładnie się prezentuje. Polecam z całego serca 😊
piątek, 1 lutego 2019
Ciasto w 5 min ze śliwkami !!!
Co powiecie na mega szybkie ciasto? Gdy nie mam czasu na pracochłonne ciacho to wybieram właśnie takie przepisy, które są bardzo szybkie do zrobienia, ale również smaczne. Zapraszam na przepis szczególnie wszystkich zapracowanych 😊
Składniki (blaszka 23/33):
mąka pszenna 500 g,
cukier 1,5 szklanki,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
jogurt 330 ml,
olej 1 szklanka,
jajka 5 szt,
budyń waniliowy 1 szt,
skórka starta z połowy pomarańczy,
kruszonka:
mąka 150 g,
cukier 150 g,
margaryna lub masło 150 g,
dodatkowo:
śliwki mrożone lub świeże 500 g,
cukier puder do posypania ciasta,
Sposób przygotowania:
Jajka myjemy i wybijamy do miski. Dodajemy cukier i skórkę z pomarańczy i miksujemy do połączenia. Następnie wlewamy olej oraz jogurt naturalny. Mieszamy mikserem. W oddzielnym naczyniu łączymy suche składniki, mieszamy, dodajemy do masy jajecznej i mieszamy łyżką do połączenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę. Na wierzchu układamy śliwki środkiem do góry.
Mąkę z margaryną siekamy nożem, dodajemy cukier i opuszkami palców robimy kruszonkę. Gotową kruszonką posypujemy ciasto. Piekarnik rozgrzewamy. Ciasto wkładamy do piekarnika, pieczemy w 180 st.C przez ok 1 h. aż wierzch ciasta się zarumieni. Ostygnięte ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Składniki (blaszka 23/33):
mąka pszenna 500 g,
cukier 1,5 szklanki,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
jogurt 330 ml,
olej 1 szklanka,
jajka 5 szt,
budyń waniliowy 1 szt,
skórka starta z połowy pomarańczy,
kruszonka:
mąka 150 g,
cukier 150 g,
margaryna lub masło 150 g,
dodatkowo:
śliwki mrożone lub świeże 500 g,
cukier puder do posypania ciasta,
Sposób przygotowania:
Jajka myjemy i wybijamy do miski. Dodajemy cukier i skórkę z pomarańczy i miksujemy do połączenia. Następnie wlewamy olej oraz jogurt naturalny. Mieszamy mikserem. W oddzielnym naczyniu łączymy suche składniki, mieszamy, dodajemy do masy jajecznej i mieszamy łyżką do połączenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę. Na wierzchu układamy śliwki środkiem do góry.
Mąkę z margaryną siekamy nożem, dodajemy cukier i opuszkami palców robimy kruszonkę. Gotową kruszonką posypujemy ciasto. Piekarnik rozgrzewamy. Ciasto wkładamy do piekarnika, pieczemy w 180 st.C przez ok 1 h. aż wierzch ciasta się zarumieni. Ostygnięte ciasto posypujemy cukrem pudrem.