wtorek, 27 czerwca 2017

Daktylowe drożdżówki z omega 3

W dzisiejszym blogu, mam dla Was propozycje na pyszne drożdżówki z daktylami oraz kwasami omega-3. Bułeczki wyszły mięciutkie i pachnące. Myślę, że drożdżówki to świetny wybór na piknik... Najlepsze są takie, które upieczemy jeszcze tego samego dnia. Do ciasta na bułeczki dodałam margarynę Optima Omega-3, ponadto upieczone drożdżówki dodatkowo posmarowałam również margaryną Optima. Bułeczki zniknęły w mgnieniu oka 😃
W czasie pikniku, na świeżym powietrzu mam wrażenie, że wszystko smakuje o wiele lepiej...Też tak uważacie? 



Składniki (10 szt):
mąka pełnoziarnista 1,5 szklanki,
mąka pszenna 1,5 szklanki,
drożdże suche 1,5 łyżeczki,
mleko 1 szklanka,
margaryna Optima Omega-3 5 łyżek,
cukier 4 łyżki,
jajko 1 szt,
skórka z pomarańczy 1 łyżeczka,
daktyle 15 szt,
sól szczypta,

dodatkowo:
mleko do posmarowania drożdżówek,
margaryna Optima Omega 3 do posmarowania drożdżówek,
cukier puder do posypania,

Sposób przygotowania:
Mleko podgrzewamy w rondelku, margarynę rozpuszczamy w oddzielnym garnku. Mąkę pszenną oraz pełnoziarnistą przesiewamy, dodajemy sól, drożdże, startą skórkę z pomarańczy, drobno pokrojone daktyle, jajko, cukier oraz mleko. Zagniatamy ciasto. Następnie dodajemy rozpuszczoną margarynę i ciasto ponownie zagniatamy aż pochłonie cały tłuszcz. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1h ). Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Formujemy w dłoniach drożdżówki i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Jeśli ciasto klei się Wam do dłoni to polecam maczać dłonie w oleju, gwarantuje, że pomoże. Bułeczki ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 30 min. Następnie po upływie tego czasu smarujemy drożdżówki mlekiem. Blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez 30 min, aż bułeczki będą rumiane. Drożdżówki  podajemy posmarowane margaryną Optima Omega 3, a dodatkowo możecie również podawać je z ulubionym dżemem. Smacznego:)


Optymalny wybór na piknik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz