środa, 11 stycznia 2017

Ciasto ,,Błękitna laguna"

Ciasto biszkoptowe, przełożone kremem budyniowym z galaretką o smaku owoców leśnych...a to wszystko udekorowane świeżymi i słodziutkimi borówkami...pychota😋 Ciasto Błękitna laguna nie tylko jest smaczne, ale również prezentuje się bardzo ciekawie dzięki wspanialej barwie galaretki. Ciasto najlepiej smakuje, gdy jest dobrze schłodzone. Zapraszam na przepis😊





Składniki (tortownica o wymiarze 26 cm) : 
biszkopt:
jajka 5 szt,
cukier  3/4 szklanki,
mąka pszenna 1 szklanka,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
masa:
budyń waniliowy 2 szt,
mleko 1 L,
maka pszenna 3 łyżki,
cukier kryształ 4 łyżki,
cukier puder pół szklanki,
masło 250 g,
barwnik spożywczy(niebieski)1 łyżka,
ponadto:
galaretka(niebieska) 2 szt,
woda gorąca 3 szklanki,
borówki 15 dag,

Sposób przygotowania:
Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka rozdzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną piane. Dodajemy stopniowo cukier i ciągle ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Make i proszek przesiewamy, a następnie dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto na blaszkę. Do rozgrzanego piekarnika wkładamy blaszkę i pieczemy w 170 stopniach przez 30 min. Przed wyciągnięciem biszkopta z piekarnika należy sprawdzić suchym patyczkiem czy jest w środku upieczony. Gotowy biszkopt odkładamy do ostygnięcia, następnie usuwamy skórkę z powierzchni, która powstała podczas pieczenia i przekrawamy biszkopt na pół wszerz. 
Polowe mleka wlewamy do garnka i stawiamy na palnik. W drugiej połowie rozpuszczamy budynie i make pszenną. Należy bardzo dokładnie wymieszać budynie z mlekiem, aby nie było grudek. Gdy mleko zacznie się gotować to dodajemy cukier i wlewamy powoli mleko z budyniami. Cały czas energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki, oraz aby budyń się nie przypalił. Gotujemy przez kilka minut, ciągle mieszając do momentu aż mąka będzie nie wyczuwalna w smaku. Budyń bardzo dokładnie przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do ostygnięcia.
Masło miksujemy na puszysta masę, dodajemy cukier, a następnie po jednej łyżce zimnego budyniu. Miksujemy aż uzyskamy gładki krem. Następnie dodajemy barwnik spożywczy i delikatnie mieszamy masę łyżką. Na tortownicy układamy pierwszą polowe biszkopta. Nakładamy na biszkopt polowe masy, przykrywamy drugim biszkoptem i nakładamy pozostałą masę.
Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody i odstawiamy. Co jakiś  czas należy pomieszać galaretkę. Gdy galaretka zacznie tężeć to delikatnie wylewamy ją na ciasto i wstawiamy do lodówki. Ciasto dekorujemy świeżymi borówkami. Smacznego:-) 



3 komentarze:

  1. Wygląda ślicznie, aż żal jeść :D

    OdpowiedzUsuń
  2. piekłam kiedyś zupełnie inne ciasto pod tą nazwą, myślę, że i Twoje warte jest wypróbowania

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobię na Marlenki urodzinki - pięknie wygląda i na pewno pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń