niedziela, 18 grudnia 2016

Marcepanowe ciasto z gruszkami i polewą czekoladową

Mięciutkie i lekkie ciasto o cudownym aromacie...Smak ciasta urozmaicają słodziutkie gruszki a to wszystko polane jest polewą czekoladową. Do ciasta nie dodaje się cukru, ponieważ jest wystarczająco słodkie dzięki marcepanowi, gruszkom i czekoladzie.





Składniki:
mąka pszenna 1 szklanka,
jajka 5 szt,
marcepan 200 g,
skorka z cytryny 1,5 łyżeczki,
olejek migdałowy 1 łyżeczka,
masło 200 g,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
gruszki 3 szt,

polewa:
czekolada mleczna pół tabliczki,
śmietanka 30% 3 łyżki,

dodatkowo:
bułka tarta 2 łyżki,
olej 1 łyżka,

Sposób przygotowania:
Masło ucieramy na puszysta masę. Następnie dodajemy marcepan i po jednej sztuce jajka. Gdy masa będzie już gładka to dodajemy skórkę z cytryny, olejek migdałowy oraz mąkę i miksujemy na niskich obrotach miksera. Tortownice smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Następnie wylewamy gotową masę. Gruszki obieramy, kroimy na 4 części i układamy na wierchu ciasta. Pieczemy w 170 stopniach do tzw, suchego patyczka. W moim piekarniku ciasto piekło się 35 min. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Sporządzamy polewę: Czekoladę i śmietankę umieszczamy w rondelku. Stawiamy na palnik i rozpuszczamy czekoladę, należy przez cały czas mieszać. Gdy czekolada się rozpuści i połączy ze śmietanką to polewamy wierzch ciasta. Smacznego:-) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz