wtorek, 14 lutego 2017

Zapiekanka z kaszy jaglanej z czarnym bzem i orzechowym krokantem

Zapiekanka z kaszy jaglanej to smaczny pomysł na zdrowe śniadanie na gorąco. Do zapiekanki dodałam sok z mandarynki, dzięki któremu kasza jest niezwykle aromatyczna. Na kaszy jaglanej ułożyłam dżem z czarnego bzu, który ma niezwykłe właściwości prozdrowotne, a to wszystko przykrywa orzechowy krokant- uwielbiaaaaam. Krokant jest chrupiący, pachnący i słodki dzięki dodatku miodu. Gotową zapiekankę możemy dodatkowo podać ze świeżymi owocami. Zapraszam na zdrową wersje śniadania, żŁoooo!  





Składniki na 1 porcje:
kasza jaglana ugotowana 4 łyżki,
sok z mandarynki 2 łyżeczki,
dżem 100% z owoców Czarny bez Łowicz 2 łyżki,
orzechy włoskie 5 szt,
miód 2 łyżeczki,
masło 25 g,

Sposób przygotowania:
Ugotowaną kasze jaglaną łączymy z sokiem z mandarynki. Na dno malej kokilki układamy kasze jaglaną, następnie dżem z czarnego bzu. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy miód i podgrzewamy przez chwile. Następnie do masła i miodu dodajemy pokruszone orzechy włoskie, mieszamy i podsmażamy do momentu aż orzechy będą złociste. Orzechy przekładamy na wierzch zapiekanki. Piekarnik rozgrzewamy. Zapiekankę pieczemy w 170 stopniach przez 15 min. Podajemy na gorąco

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz