piątek, 27 stycznia 2017

Bezglutenowe placuszki jaglane z nutą pomarańczy i dżemem z rokitnika

Uwielbiam wszystko co słodkie, więc często przygotowuje śniadania na słodko, lecz w zdrowej wersji. Dzisiaj przygotowałam placuszki z kaszy jaglanej, która ma wiele cennych właściwości. Otóż jagły zawierają duże ilości łatwo przyswajalnego białka, żelaza, miedzi i witamin z grupy B. Kasza jaglana jest lekkostrawna, przywraca równowagę kwasowo- zasadową i wpływa korzystne na pamięć i koncentracje. Jest to moja ulubiona kasza, która doskonale się komponuje na słodko i wytrawnie. 
Dzisiaj wersja na słodko z dodatkiem pomarańczy i prozdrowotnego dżemu z rokitnika. Doskonałe śniadanie na zimowy poranek. Zapraszam 😊





Składniki:
kasza jaglana 1 szklanka, 
woda 2 szklanki,
jajko 1 szt,
sok z pomarańczy 5 łyżek,
starta skórka pomarańczy 1 łyżeczka,
miód 1,5 łyżki,
mąka ziemniaczana 1 łyżka,
proszek do pieczenia bezglutenowy 1 łyżeczka,
dodatkowo:
dżem 100% z owoców rokitnik Łowicz 4 łyżki,
tłuszcz kokosowy do smażenia,

Sposób przygotowania:
Kasze jaglaną płuczemy, następnie zalewamy 2 szklankami wrzącej wody i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę. Do kaszy dodajemy jajko, miód, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, sok i startą skórkę z pomarańczy. Następnie wszystko miksujemy na gładki krem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Kładziemy łyżką placuszki i smażymy z obu stron na złoty kolor. Usmażone placuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy z dżemem z rokitnika. Smacznego 😊

Prozdrowotne dżemy Łowicz na śniadanie – poznaj dobroczynną moc natury taką, że Łooo!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz