niedziela, 18 grudnia 2016

Kruche pierożki z jabłkiem i cynamonem

Kruche ciasteczka z nadzieniem jabłkowym, z polewą czekoladową, orzechami i aromatem cynamonowym... niezwykle rozpływające się w ustach. Do zrobienia ciasteczek możemy zaangażować nasze dzieci, które będą miały ogromną frajdę przy robieniu słodkich pierożków.






Składniki:
Ciasto:
mąka pszenna 2 szklanki,
masło 150 g,
śmietana 18 % 1 łyżka,
jajko 1 szt,
cukier drobny 0,5 szklanki,
cukier waniliowy 1 łyżeczka,
skorka z cytryny 1 łyżka,
proszek do pieczenia pół łyżeczki,

Nadzienie:
jabłka 3 szt,
cynamon 1,5 łyżki,

Polewa:
czekolada mleczna pół tabliczki,
mleko 2 % 3 łyżki,

Posypka:
orzechy włoskie 0,5 szklanki,

Sposób przygotowania:
Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy masło i siekamy nożem. Kiedy masło będzie już dokładnie posiekane z mąką, to dodajemy pozostałe składniki i ciasto zagniatamy szybko rękami. Następnie wkładamy go do lodówki na 30 min. Jabłka obieramy i kroimy w male kwadraty, mieszamy je z cynamonem.Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kółeczka.Na każde kolko nakładamy po dwa kawałki jabłka i zlepiamy tak jak pieroga,Układamy na wyłożonej papierem blaszce.Wstawiamy do piekarnika na 170 stopni i pieczemy 15 min.
Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w mleku na małym ogniu, mieszamy i polewamy nią gotowe ciasteczka.
Orzechy włoskie siekamy, podprażamy na suchej patelni i posypujemy ciastka. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz